Om utbildningen
Vård och omsorg
Utbildningen ger kunskaper om människan i olika åldrar ur biologiska, psykologiska, sociala, kulturella och existentiella aspekter. Den utgår från en människosyn som betonar människors lika värde, mänsklig värdighet, livskvalitet och välbefinnande.
Utbildningen kan leda till arbete inom:
• Hälso- och sjukvård som till exempel sjukhus, vårdcentral eller hemsjukvård.
• Socialtjänst som till exempel äldreboende, gruppbostad, daglig verksamhet, hemtjänst eller som personlig assistent.
Utbildningens innehåll
Utbildningen ger färdigheter och kunskaper om:
• Omvårdnad vid olika sjukdomar
• Omsorg inom funktionshinder och äldreomsorg
• Helhetssyn på hälsa och ohälsa
• Etiskt förhållningssätt
• Muntlig och skriftig kommunikation
• Att bemöta människor på ett yrkesmässigt sätt.
Vi erbjuder studieformerna lärarledd undervisning i klass och fristående kurser.
Vid heltidsstudier är utbildningen på tre terminer, men kan variera beroende på din studietakt och dina förkunskaper. Vid kursstarten utarbetar vi en individuell kursplanering som bygger på dina erfarenheter och syftet med dina studier.
Den lärarledda undervisningen kan bara startas vid tillräckligt antal sökande. Utbildningen är på heltid och undervisningen bedrivs i klass med schemalagda lektioner.
I fristående kurser planerar vi tillsammans dina studier. Du erbjuds individuell handledning med möjlighet att träffa lärare vid överenskomna tillfällen. Med hjälp av kurslitteratur, studie- och lärarhandledning arbetar du på egen hand. Vissa moment kräver obligatoriskt deltagande på plats vid Vetlanda Lärcentrum, till exempel första hjälpen eller andra praktiska övningar. Arbetsplatsförlagt lärande (APL) förekommer i vissa kurser.
Vård- och omsorgsutbildningen omfattar femton kurser. Varje kurs har kursmål och betygskriterier utarbetade av Skolverket. Till varje kurs följer en studiehandledning.
Till vissa kurser ingår arbetsplatsförlagt lärande (APL) som är på heltid, kvällar och helger kan förekomma. APL-platserna finns inom vård och omsorg i hela Vetlanda kommun och närliggande kommuner samt inom Hälso- och sjukvården i kommunen eller Region Jönköpings län.
Så ansöker du
Rekommenderade förkunskaper
Nioårig grundskola eller motsvarande samt Svenska 1 eller motsvarande.
Ansökan görs på utbildningens hemsida.
Är du skriven i en annan kommun ska du kontakta skolans studie- och yrkesvägledare för guidning i ansökan.
Examen & Intyg
Vetlanda Lärcentrum ingår i Vård- och omsorgscollege vilket innebär att utbildningen är kvalitetscertifierad. Som elev har du möjlighet till diplomering vid avslutad utbildning.
Kostnader
Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel.
Intresseanmälan
På Vetlanda Lärcentrum har vi all vuxenutbildning under samma tak. Hos oss kan du läsa yrkeshögskoleutbildningar och fristående högskolekurser som leder till utvecklande arbete och personlig utveckling. Oavsett vilken utbildning du väljer kommer den att ha en god kvalitet med...