Kommande starter
Om utbildningen
Utbildning inom vård och omsorg
Att välja en utbildning inom vård och omsorg är att satsa på en karriär där du gör skillnad i människors liv varje dag. Oavsett om du arbetar inom hälso- och sjukvård, äldreomsorg eller psykiatri, ger vård och omsorg dig verktygen att bidra till välbefinnande och trygghet för de mest utsatta.
Varför välja vård och omsorg?
En utbildning inom vård och omsorg öppnar dörrar till många olika yrkesroller, från undersköterska till stödassistent och personlig assistent. Du får bred kompetens som behövs inom flera områden, såsom äldreomsorg, psykiatri och LSS-verksamheter. Vård och omsorg är en sektor med stor efterfrågan på kunnig personal, vilket ger dig goda möjligheter till arbete och utveckling. Som undersköterska kan du välja att specialisera dig och arbeta nära människor som behöver din omsorg, samtidigt som du blir en del av ett yrke som är både meningsfullt och framtidssäkert.
-------------------------------------------------------------------------------------
Vad kan du lära dig under en utbildning inom vård och omsorg?
En utbildning inom vård och omsorg ger dig både teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter för att arbeta med människor i olika livssituationer. Du får lära dig hur du bemöter och ger omsorg till patienter och brukare på ett tryggt och professionellt sätt. Utbildningen omfattar områden som anatomi och fysiologi, medicin, omvårdnad, psykiatri och äldreomsorg. Du lär dig även att arbeta med kommunikation, etik och patientens rättigheter, vilket är centralt för att skapa ett förtroendefullt samarbete med både patienter och kollegor.
Praktiska moment, som att ge personlig omvårdnad, hantera läkemedel och arbeta med rehabilitering, är en stor del av utbildningen. Du kommer också att få kunskap om specifika vårdbehov som till exempel vård vid demens, psykiatriska tillstånd eller funktionsnedsättningar. Genom praktik (APL) får du tillämpa det du lärt dig i verkliga vårdmiljöer, vilket ger dig värdefull erfarenhet inför din framtida yrkesroll.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Vilka utbildningar erbjuder vi inom vård och omsorg?
- Undersköterska yrkesutbildning.
- Undersköterska i kombination med svenska som andraspråk.
- Vårdbiträde.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Omniway - Vår välutvecklade digitala lärplattform
Oavsett vilken studieform du väljer använder du vår lärplattform i dina studier. Här har du tillgång till alla dina kurser dygnet runt och kan studera var och när du vill. Omniway är tillgänglig via dator, mobil eller läsplatta.
I samband med studiestarten introducerar vi dig i vår lärplattform samt hur vi använder den i undervisningen.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Certifierat Vård- och omsorgscollege
KompetensUtvecklingsInstitutet (KUI) är certifierade via Vård- och omsorgscollege vilket innebär att vår undersköterskeutbildning är certifierad och kvalitetssäkrad. Elever som studerar inom ett Vård- och omsorgscollege får diplom som visar att de har läst en certifierad utbildning som är kvalitetssäkrad genom samverkan mellan arbetsliv och utbildning. Diplomet är en merit när eleven söker arbete. För diplom från Vård- och omsorgscollege ska eleven ha minst betyget E i samtliga kurser.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Läs enstaka kurser
Du kan också välja att läsa enstaka kurser ur hela vårt kursutbud för att komplettera, fördjupa eller bredda din kompetens.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Våra avtalskommuner
Avtalskommuner är de kommuner som du kan ansöka via för att studera hos oss. Du behöver vara folkbokförd i den kommun som du ansöker via (det kan i vissa fall finnas chans till interkommunal ersättning, där du ansöker via en närliggande kommun till den du bor i. Det kan t.ex. beviljas i de fall din egen kommun inte erbjuder utbildningen du vill gå - Kontakta din hemkommun för mer information.).
Alla avtalskommuner har olika studieformer. Gör en intresseanmälan för att få information om just din hemkommuns villkor.
- Arboga
- Bjuv
- Båstad
- Eskilstuna
- Finspång
- Hallstahammar
- Helsingborg
- Hofors
- Höganäs
- Klippan
- Kumla
- Kungsör
- Köping
- Landskrona
- Markaryd
- Motala
- Norrtälje
- Perstorp
- Sandviken
- Svalöv
- Tierp
- Uppsala
- Västerås
- Åstorp
- Åtvidaberg
- Ängelholm
- Örkelljunga
- Östersund
- Östhammar
Så ansöker du
Ansökan
Här kan du läsa mer om hur ansökan går till. Anmäl intresse för att få mer information om utbildningen och ansökan direkt i din inkorg.
- Du ansöker till våra gymnasiala utbildningar och kurser via den kommun där du är folkbokförd. De flesta kommuner har en digital ansökningswebb där du registrerar din ansökan.
- Välj den utbildningen du är intresserad av. I kommunens kursutbud väljer du den utbildning eller de kurser som du vill ansöka till. Ska du söka en yrkesutbildning väljer du oftast alternativet ”Kurspaket”.
- Ladda upp betyg/intyg. Ladda upp dina betyg (ex kopior på relevanta betyg från gymnasium/komvux/grundskola) och andra dokument som efterfrågas. Du kan skanna eller fotografera dokumenten och ladda upp dem på din sida i ansökningswebben.
- Följ din ansökan. Senast fyra veckor före studiestart kan du se om kommunen har beviljat ansökan eller om din ansökan har avslagits. Om din ansökan är beviljad från kommunen får vi på KUI reda på dina kurs- och utbildningsval. Cirka en till två veckor före studiestart får du en kallelse från KUI där du kan läsa mer om dina valda studier.
Examen & Intyg
Validering för dig som har yrkeserfarenhet
Har du redan yrkeskunskap, erfarenhet eller tidigare utbildning inom våra utbildningsområden kan du validera din kompetens. En kurs för dig som arbetat länge inom vård och omsorg men saknar dokumentation på vad du kan. I tre veckor kommer du att få beskriva och kartlägga dina yrkeskunskaper. Kartläggningen syftar till att beskriva och bedöma samt eventuellt validera kursmål från Vård- och omsorgsprogrammet. Detta kan leda till en förkortad studietid.
Kostnader
Utbildningarna är kostnadsfri. Däremot får du själv betala böcker och annat studiematerial du kan behöva under din utbildning.
Våra utbildningar är studiemedelsberättigade. Du vänder dig till CSN ifall du vill ansöka om studiestöd, eller om du har frågor som rör din ekonomi under studietiden. Det snabbaste och enklaste sättet att söka studiestöd är att göra en elektronisk ansökan på deras webbplats, men du kan också kontakta dem på telefonnummer 0771-276 000.
Fortsatta studier
Vi erbjuder även YH-utbildning för dig som redan arbetar som undersköterska
- Specialistundersköterska inom vård och omsorg av äldre
- Specialistundersköterska inom psykiatri
Läs mer på vår hemsida under Yrkeshögskola.
Videoreportage
Intresseanmälan
Recensioner
Snittbetyg: 4,5
Jag tycker att utbildningen är bra, jag skulle dock önska lite mera praktiska övningar innan man går ut på praktik.
Komvux och Yrkeshögskola för dig som vill arbeta eller redan arbetar inom vård och omsorg eller förskola, skola, fritidsverksamhet.
Sedan 1999 har KompetensUtvecklingsInstitutet (KUI) helt fokuserad sin utveckling och kompetens inom vård, omsorg, förskola och fritidsverksamhet. Genom ett nära samarbete med arbetslivet håller vi oss ständigt uppdaterade med nya krav och förändringar på arbetsmarknaden. 8 av 10 elever går direkt ut...
Läs mer om KompetensUtvecklingsInstitutet och visa alla utbildningar.
Bra information.