Om utbildningen
Att jobba som undersköterska är meningsfullt och roligt. Studera till undersköterska via Komvux och få stora möjligheter att snabbt få jobb – för du behövs!
För dig som vill jobba med människor som behöver omsorg
Undersköterska är ett yrke som passar dig som vill jobba med människor i behov av vård och omsorg. Du möter både kvinnor och män, gamla som yngre. Ingen människa är den andra lik och du behöver kunna förstå vårdtagarens situation och kunna bemöta varje människa utifrån alla människors lika värde.
Var kan du arbeta?
Som utbildad undersköterska kan du jobba på sjukhus, vårdcentral, inom hemtjänsten, med funktionshindrade, på äldreboende samt inom psykiatri. Arbetsuppgifterna är varierande och kan exempelvis innebära att lägga om sår, personlig hygien, ledsagning, ge mat och medicin.
Sverige behöver fler undersköterskor
Behovet av undersköterskor är stort. Kommuner, landsting och privata arbetsgivare över hela landet frågar efter utbildade undersköterskor. Som utbildad undersköterska har du alltså stora möjligheter att snabbt få jobb! Du har också möjlighet att vidareutbilda dig till andra yrken inom vården tex sjuksköterska.
Hur går undervisningen till?
Undervisningen sker genom föreläsningar, seminarier, grupparbeten och praktik. Hos MedLearn får du möjlighet att anpassa utbildningen efter dina egna förutsättningar. Du kan välja mellan:
- klassrumsundervisning
- distansundervisning
- flexstudier
Oavsett vad som passar dig bäst ingår alltid en individuell studieplan i utbildningen och du får tillgång till It’s Learning – en digitala plattform där du hämtar ditt studiematerial och arbetsuppgifter. Som elev får du en individuell studieplan som anpassas efter dina behov och förutsättningar.
Praktik – APL
I utbildningen ingår det APL, arbetsplatsförlagd lärande, två till tre praktikperioder. Då får du arbeta tillsammans med en handledare på en riktig vårdarbetsplats. Det är under din APL som du har möjlighet att träna på yrket i verkligheten, knyta kontakter med möjliga arbetsgivare och få chans till anställning efter dina studier.
Kommande kursstarter
Varför välja Medlearn?
CSN-berättigad
Praktik/LIA
Eftertraktad utbildning
Så ansöker du
För att bli antagen till en yrkesutbildning via Komvux behöver du vara 20 år och godkänd i svenska eller svenska som andraspråk samt matematik på grundläggande nivå. Du ska också vara skriven i en kommun som har utbildningar genom Medlearn.
Ansökan
Du ansöker via din kommun.
Examen & Intyg
Efter avslutad kurs får du betyg utifrån Skolverkets mål.
Kostnader
Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel via CSN.
Medlearn
Medlearn – utbildning inom hälsa, vård och omsorg
Medlearn utbildar varje år tusentals personer på olika nivåer till yrken inom hälsa, vård och omsorg och finns idag på flera platser i Sverige.
Välj hur du vill studera
Beroende på var du läser erbjuder Medlearn olika studieupplägg så att arbete och studier kan kombineras. Du kan även välja att läsa enstaka kurser. Medlearn erbjuder även kartläggning och validering av kunskaper samt kompetensutveckling.
Lärarledda genomgångar
Du kan välja klassrumsstudier som innebär lärarledda genomgångar och handledning i Medlearns kurslokaler. Där träffar du också studiekamraterna flera gånger i veckan.
Distansstudier
Distansstudier passar dig som själv vill välja tid och plats för dina studier. Du får personlig introduktion och hjälp med studierna. På den digitala lärplattformen hittar du studiematerial och insändningsuppgifter. Du har kontakt med din lärare via lärplattformen.
Flexstudier
Flexibla studier innebär personlig introduktion och studiehjälp. På internet hittar du studiehandledningar och insändningsuppgifter. Medlearn har också regelbundna studieträffar.
Praktik
I vissa kurser ingår praktik på arbetsplats inom aktuellt yrkesområde.
I kombination med svenska
På några orter kan du studera svenska parallellt med dina studier. Det kan vara svenska som andraspråk eller yrkessvenska.
Studieverkstad
På flera orter finns studieverkstad med lärare som handleder dig i studierna. Här kan du få hjälp med just dina studiefrågor. Studieverkstaden är öppen för alla, oavsett studieform.
Kontakt och Öppet hus
Du är alltid varmt välkommen att kontakta dem för att få info om studier och ansökan. Passa även på att besöka Medlearn på Öppna Hus eller mässor. Datum, tider och platser hittar du på Medlearns hemsida.
Ansökan
Ansökningsförfarandet är olika beroende på vilken utbildning på Medlearn du vill söka till. Du ansöker till komvuxutbildningarna via vuxenutbildningen i din kommun. Vissa kommuner erbjuder endast en del av kursutbudet, inriktningar och studieformer. Kontakta vuxenutbildningen i din kommun för mer information. Upplägget kan variera något mellan olika kommuner. För att söka till yrkeshögskoleutbildningarna, sker ansökan via YH-antagningen. Vill du söka till arbetsmarknadsutbildningarna vänder du dig till Arbetsförmedlingen. Läs mer om hur du söker de olika utbildningarna via Medlearns hemsida.
Intresseanmälan
Medlearn – utbildning inom hälsa, vård och omsorg
Medlearn utbildar varje år tusentals personer på olika nivåer till yrken inom hälsa, vård och omsorg och finns idag på flera platser i Sverige. Beroende på var du läser erbjuder Medlearn olika studieupplägg så att arbete och studier kan kombineras....