Sök utbildning 👉

Om komvux- och vuxenutbildningar

Här kan du läsa mer om vilka typer av utbildningar som finns inom komvux.

Utbildningen på komvux motsvarar den som elever får i grundskolan och på gymnasiet, men innehållet och studieupplägget är anpassat för vuxna. På komvux är studierna mer koncentrerade och antalet undervisningstimmar färre vilket betyder att du som student får arbeta mer självständigt och ta mer ansvar för dina studier.

I vilken takt du vill studera och antalet ämnen som du vill kombinera bestämmer du tillsammans med en studie- och yrkesvägledare. Studie- och yrkesvägledaren hjälper dig också att upprätta en individuell studieplan som du sedan följer under studierna.

Grundläggande vuxenutbildning

Den grundläggande vuxenutbildningen är till för dig som behöver komplettera din utbildning på grundskolenivå. Du kanske har en kortare utbildning än nio år eller behöver repetera några ämnen innan du fortsätter på gymnasienivå. Då är komvux/vuxenutbildning ett jättebra alternativ.

Hitta enskilda komvuxkurser här

Gymnasial vuxenutbildning

Den gymnasiala vuxenutbildningen hjälper dig som behöver komplettera din utbildning på gymnasial nivå. Du kanske har ett ofullständigt gymnasiebetyg eller saknar kurser och behöver behörighet till högskolan? Den gymnasiala vuxenutbildningen har samma läroplan och följer samma kursplaner som den vanliga gymnasieskolan och ger också samma kompetens.

Efter avslutade studier får du ett slutbetyg. Har du redan att slutbetyg från gymnasieskolan får du istället ett samlat betygsdokument från komvux.

Här hittar du gymnasial vuxenutbildning

Från och med 1 juli 2025 gäller ett nytt system – Gy25 – i gymnasieskolan och vuxenutbildning på gymnasial nivå. Det kommer bland annat att innebära att du läser ämnesnivåer istället för kurser och att du får ämnesbetyg istället för kursbetyg. Du kan läsa mer om hur reformen Gy25 påverkar komvux på Skolverkets hemsida.

Yrkesutbildningar på komvux

I många kommuner finns även kortare yrkesutbildningar på komvux, så kallade påbyggnadsutbildningar. Vilka utbildningar som erbjuds varierar från kommun till kommun. Exempelvis finns utbildningar till barnskötare, elinstallatör, trafiklärare och ambulanssjukvårdare. För mer information om påbyggnadsutbildningar får du genom att kontakta komvux i din kommun.

Hitta din komvux- och vuxenutbildning idag

När du studerar på komvux har du stor frihet att bestämma hur du vill lägga upp dina studier. Du avgör själv om du vill läsa på heltid eller deltid, dagtid eller kvällstid eller på distans. Du kan själv bestämma vilka ämnen du ska läsa och hur du ska kombinera dem. Om du vill är det också möjligt att läsa bara en eller ett par enstaka kurser.


Annonser