Få behörighet till högskolestudier
För alla utbildningar på högskolenivå krävs det att du har grundläggande behörighet för högskolestudier. Det vanligaste att få behörighet är genom studier på gymnasiet men du kan även få det genom att studera på komvux.
Förutom grundläggande behörighet behövs även särskild behörighet för många högskoleutbildningar. Den särskilda behörigheten ser olika ut på olika program. Du kan hitta kraven för särskild behörighet för programmet du vill söka på antagning.se.
Jag vill läsa upp betyg – hur fungerar det?
För att läsa upp ett redan godkänt betyg kan du göra en så kallad prövning. En prövning innebär att du läser in en kurs på egen hand och sedan tentar av hela kursen vid ett eller ett par tillfällen. Resultatet avgör vilket betyg du får. Att göra en prövning har en avgift på upp till 500 kronor per kurs. Observera att du inte kan få studiemedel när du pluggar inför en prövning.
Utbyteskomplettering och tilläggskomplettering
Att läsa upp betyg kallas för konkurrenskomplettering och kan göras på olika sätt:
Att utbyteskomplettera innebär att du försöker läsa upp betyget i en kurs som du redan har ett godkänt betyg i. Om du lyckas få ett nytt högre betyg räknas det in i ditt jämförelsetal istället för det gamla, och jämförelsetalet höjs därmed.
Att meritpoängskomplettera innebär att du läser upp en kurs som ger meritpoäng. Betyget räknas med i jämförelsetalet om du utöver det har en gymnasieexamen.
Att tilläggskomplettera är möjligt enbart för dig som har betyg utfärdade före 1 januari 2010. Det innebär att du läser helt nya kurser för att försöka höja ditt jämförelsetal. Om betyget du får i en ny kurs höjer ditt jämförelsetal räknas det in, annars inte.
Urvalsgrupper
Om det finns fler behöriga sökande än platser på ett högskoleprogram görs ett urval. Beroende på din studiebakgrund placeras du i en eller flera urvalsgrupper.
Det finns också vissa regler kring hur stor andel av de antagna studenterna som ska tas från respektive urvalsgrupp.
- Minst en tredjedel från betygsgruppen
- Minst en tredjedel från högskoleprovsgruppen
- Högst en tredjedel genom alternativt urval
I betygsgruppen finns ytterligare en uppdelning:
- Direktgruppen BI
- Kompletteringsgruppen BII
- Folkhögskolegruppen BF
Du kan läsa mer om hur urvalsgrupperna fungerar på Universitets- och högskolerådets hemsida.