Sök utbildning 👉

FAQ - Om studentum.se

Har du frågor om att söka utbildning, behörighet till olika utbildningar eller liknande? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på studentum.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren.

Just nu tar vi inte emot nya frågor.


 

Sök bland besvarade frågor

Kategori

Antal frågor

Senaste frågorna inom FAQ - Om studentum.se

Hur man ansöker till en kurs
Hej!!

hur ansöker man om en kurs??
Svar:

Hej!

Det var en väldigt bred fråga du ställde, så jag får svara väldigt utförligt. Vi driver inga utbildningar själva, vi är en sajt som samlar information om utbildning samt marknadsför olika skolor.

Att ansöka:

Universitet/högskola: Ansökan sker på antagning.se
Vuxenutbildning/Komvux: Via din hemkommun
Folkhögskola: Direkt till skolan (på hemsidan eller via ansökningsblankett per post)
Yh/Ky-utbildningar: Direkt till skolan
Yrkesutbildningar: Direkt till skolan
Utbildningar utomlands: Direkt till skolan/utlandsförmedlaren

Här kan du läsa mer om de olika utbildningstyperna.

Vänligen
Emma

Katalog med utbildningar
Hej kostar det att beställa katalog om olika utbildningar ?
Svar:

Hej!

Studentum.se har vi samlat tusentals eftergymnasiala utbildningar. Tyvärr har vi ingen papperskatalog innehållandes olika utbildningar. Vi har dock en tidning, Studentumguiden, som vi kan skicka till dig utan kostnad om du är intresserad. Denna innehåller artiklar och intressanta reportage om utbildning.

Om du hittar en utbildning på sajten som du är intresserad av, kan du med fördel fylla i en intresseanmälan. Då kontaktar skolan dig med mer information om den specifika utbildningen samt svarar på eventuella frågor du uppgett.

Vänligen,
Emma

Antagningspoäng och antagningsprocess
Hej!
Jag undrar lite över vilka utbildningar man kan söka om man har ett betygsnitt på 9.62 från sitt slutbetyg från gymnasiet? Fråga kanske är lite bred att svara på men undrar vilka utbildningar som skulle passa bäst genom matchning med mitt betyg. Jag antar att det inte bara hänger på betyg utan personligt brev och intervju också.
Sedan undrar jag om man kan tillgodoräkna sig betyg från ett samlat betygsdokument för att ha större chanser att komma in på en utbildning?

Mvh
Jonas Moström
Svar:

Hej,

Att välja utbildning utifrån ditt snittbetyg blir nog lite svårt. Om du istället börjar med att utgå i från vad du har för intresse och vad du skulle vilja jobba med i framtiden, inom vilken bransch etc, så kan du sedan med hjälp av vår söktjänst söka på denna kategori, och då kan du se för vissa högskoleutbildningar om det är de som gäller, de senaste antagningspoängen.

För många utbildningar är antagningskraven att du har grundläggande behörighet, och då står det inte alltid vad de lägsta antagningspoängen var tidigare år. Hittar du en utbildning som det ej står angivet de senaste antagningspoängen kan du ju alltid kontakta skolan direkt och höra med dom hur det sellekterar ansökningarna.

Om du inte riktigt vet vad du vill jobba med, så kan du alltid göra vårt studie- och yrkesvägledningstest. Där kan du få förslag på utbildningar som skulle passa dig och dina intressen.

Du kan även läsa mer om betyg, och antagningspoäng samt antagningsprocessen här på Studentum.

Lycka till
Studentum

Information om att söka stipendier
Hej!

Det jag undrar över är om Ni vet vilka sidor det är som har stipendier för en KY-student?
Har tittat runt på er hemsida och andra men hittar inte riktigt det jag söker. Söker efter en allmän stipendiemyndighet-företag
som ger stipendier för drivande studenter inom en KY-utbildning.

Hoppas ni kan svara och leda mig fram!
Svar:

Hej och tack för din fråga på Studentum.

Det finns en hel oas med stipendier för alla möjliga olika saker som man kan söka. Det kan dock ofta vara svårt att veta hur man ska gå tillväga för att hitta dem.

Från och med den 1 januari 2010 är sju länsstyrelser tillstånds- och tillsynsmyndigheter för landets alla stiftelser som delar ut olika stipendier. Det är Länsstyrelsens uppgift att hålla ett register över dessa siftelser. Deras register har anpassats till en databas där du kan söka på stiftelsens ändamål. Så ett sätt för dig att leta stipendier är att leta i deras databas efter stipendier i de kommuner du har anknytning till.

Länsstyrelsens söktjänst hittar du här.

Det finns även flera andra stipendiedatabaser där du kan söka och se om det är något som skulle kunna passa för dig att söka.

Global Grant

Stipendielistan

Svenska Institutet

Lycknis

Kika igenom dessa och lycka till!

Hälsningar Gustav

Höja sitt snittbetyg
Hej!
Jag har precis slutat andra året på gymnasiet och fått betyget VG i hemspråk som är 100p. Min fråga är om jag på något sätt kan plugga upp det betyget i trean? Dvs. har jag några möjligheter att höja mitt betyg till MVG eftersom det sänker mitt snitt alldeles för mycket. Jag vill alltså plugga direkt efter gymnasiet, men kommer troligtvis inte komma in på det jag helst vill eftersom detta påverkar mitt snitt så mycket. Dessutom (om jag fattat det rätt) så kan man inte plugga upp VG betyg på komvux, utan måste ha ett IG i kusen. Vad bör jag göra??

Tack på förhand!!
Issa
Svar:

Hej!

Det du kan göra för att höja ditt betyg är att ansöka om prövning. Då läser du själv in kursen och "tentar" av den på skolan.

komvux får du ingen undervisning i ämnet om du har betyget godkänt eller högre. Du får alltså bara undervisning om du har fått IG i en kurs eller om du inte läst den alls innan. Du kan dock även här ansöka om prövning.

Det du ska komma ihåg om intagningspoängen till högskolan är att de inte är bestämda siffror utan beror på hur många som sökte en utbildning under föregående antagning och hur höga betyg de hade. Siffran som visas är snittbetyget för den med lägst betyg som blev antagen. Snittet kan alltså variera från år till år. Mitt tips är att söka även om man ligger lite under snittet just för att det varierar.

>>Här kan du räkna ut ditt snittbetyg

Lycka till med dina framtida studier!
Studentum

Visar 1-5 av 5 frågor

Annonser