Om utbildningen
Vår vuxenutbildning till anläggningsförare är en branschanpassad utbildning som ger dig de bästa förutsättningar för att gå ut till jobb direkt efter kursslut.
Teknisk utbildning
Utbildningen ger grund för arbete som maskinförare.
En maskinförare arbetar med att förflytta jordmassor med maskiners hjälp. Utifrån att man skall forma jord till ett önskat resultat medhjälp av verktyg eller maskiner, behöver man som yrkesutövare vara praktiskt lagd samt ha ett estetiskt tänkande/seende.
Om utbildningen
Idag kombineras mekanik, hydraulik och elektronik i anläggningsmaskinerna. Satellitbaserade system används för mätning och styrning av olika funktioner. Du får lära dig att planera och genomföra ett arbete från ritning till att grävning/schaktning är utförd. För att kunna utföra olika typer av grävningsarbeten behöver du ha kännedom om olika markförhållanden, till exempel vilka egenskaper grus, sand, berg och asfalt har. Som maskinförare ansvarar du för service och underhåll på maskiner och utrustning. Det finns många bestämmelser och regler runt anläggningsarbeten som du under lär dig under utbildningen.
Det ska se snyggt ut!
En viktig förmåga som behövs för maskinförare är att ha sinne för hur du estetiskt genomför olika arbeten. Du bör ha förmågan att i förväg tänka ut hur ett område ska se ut när det blir färdigt för att med maskiners hjälp kunna forma marken.
Arbetsplatsförlagt lärande, APL
Studiebesök på relevanta arbetsplatser ingår under studietiden, till exempel besök på väg-byggen och anläggningsarbeten vid husbyggnad. Gästföreläsningar från branschen förekommer och även besök på mässor inom utbildningens område. Arbetsplatsförlagt lärande (APL) ingår i utbildningen. APL-tiden är ca 4-5 veckor.
Det här får du på programmet
Oavsett vilken inriktning som ni kommer att välja så kommer ni att mötas på byggarbetsplatser. Ni kommer att vara beroende av att en skicklig yrkesman/kvinna har gjort ett bra arbete före och efter er. Efter avklarad utbildning erhåller kursdeltagaren ett utbildningsbevis på respektive maskin, säkerhet på väg steg 1 och 2, ADR 1:3, heta arbeten, Säkra lyft samt HLR +D.
Utbildningens upplägg
- Klassrumsundervisning
- Fasta tider, dag.
- 25-35 lärarledda timmar/ v.
Kurser
- Orienteringskurs 1
- Orienteringskurs 2
- Anläggningsförare 1
- Anläggningsförare 2
- Anläggningsförare 3
- Anläggningsförare 4
Efter avslutad utbildning
Efter studierna kan du söka arbete som anläggare eller anläggningsförare.
Så ansöker du
Grundskola eller motsvarande. Körkortsbehörighet klass B.
Ansökan
Du ansöker först via din hemkommun. Sedan ansöker du digitalt via skolans webbsida.
Examen & Intyg
Efter avklarad utbildning utfärdas utbildningsbevis på de maskiner du har utbildat dig på. Om du går direkt till arbete erhåller du en utbildningsbok.
Efter dokumenterad körning inom yrket kan man genomgå ett kompetensprov för att få ett yrkesbevis utfärdat.
Kostnader
Utbildningen är studiemedelsberättigande.
Kostnader som tillkommer är:
- ca 3000 kronor för kurslitteratur, utbildningsbevis och certifiering.
- ca 1500 kronor för varselkläder och skyddsskor.
Intresseanmälan
Edströmska - ett fordonstekniskt center
Edströmska Vuxenutbildning har program för kommunal vuxenutbildning. Kommunal vuxenutbildning är utbildningar inom gymnasial nivå för vuxna. Edströmska Vuxenutbildning är ett fordonstekniskt center där ungdomar, vuxna och företag arbetar tillsammans. Skolan erbjuder utbildningar som efterfrågas av företagen i regionen och du...
Läs mer om Västerås - Edströmska Vuxenutbildning och visa alla utbildningar.