Sök utbildning 👉

Alternativt urval - Tandläkarprogrammet

Vill du bli tandläkare men inte har tillräckligt höga betyg? Låt inte betygen stoppa dig, det kan finnas en lösning!

så kommer in på tandläkarutbildningen


Att komma in på tandläkarprogrammet kan kännas svårt, men höga betyg är inte allt om du vill bli tandläkare. Det finns en tredje urvalsgrupp som kan vara räddningen - alternativt urval (TAPIL). Hur alternativt urval ser ut kan variera mellan olika skolor. Nedan kan du läsa mer om vilka skolor som har alternativt urval och hur det ser ut på just den skolan.

bli tandläkare utan högsta betyg



Karolinska institutet

Inför läsåret 2024/2025 använder KI alternativt urval till 32 % av platserna. 34 % av platserna tillsätts genom betygsurval och 34 % genom högskoleprovsurval. Det alternativa urvalet sker i två steg och genomförs under vårterminen inför höstens programstart 2024.

Steg 1: Levnadsbeskrivning och uppsats

Vid första steget genomförs ett skrivprov och det är maximalt 470 sökande som blir kallade till detta prov. Skrivprovet består av en levnadsbeskrivning och en uppsats. Levnadsbeskrivningen ska bland annat beskriva den sökandes centrala händelser i livet, från barndom till nutid och en reflektion kring detta. I levnadsbeskrivningen ska du som sökande även berätta om varför du vill bli tandläkare. 

Levnadsbeskrivningen bedöms inte, utan är mer ett diskussionsunderlag för de sökande som går vidare till intervjuprocessen i steg 2. 

Uppsatsen ska behandla ett av tre bestämda ämnen inom följande teman: aktuella händelser i samhället, aktuella medicinska ämnen och aktuella odontologiska företeelser. Vilket ämne som finns att skriva om meddelas vid skrivningstillfället. Uppsatsen ska vara en essäliknande text och bedöms på den sökandes förmåga att behandla ämnet och förmåga att disponera texten. Den analytiska och den språkliga förmågan bedöms även också. Denna del ligger till grund för den rangordning som är underlag för vilka som kallas till steg 2. Omkring 70-80 sökande går vidare till steg 2 med intervjuer. 

Steg 2: Intervjuer  

Varje sökande genomgår två intervjuer som är cirka 45 minuter vardera. Intervjuerna genomförs enskilt mellan den sökande och en ledamot i urvalskommittén. En intervju genomförs av en tandläkare och den andra intervjun med en person som har annan bakgrund. Den sökande bedöms under intervjuerna utifrån fyra huvudområden: motivation för utbildningen, kapacitet (drivkraft, tålamod och intellektuell rörlighet), social och kommunikativ förmåga och relevanta personliga egenskaper (empati, ansvarstagande, självkännedom). Den sökande blir därefter tilldelad ett meritvärde och meddelas det och sitt urvalsresultat på antagning.se.

Så ansöker du till tandläkarprogrammet via alternativt urval

1. Ansök till tandläkarprogrammet som vanligt via antagning.se

2. Gör en separat anmälan till det alternativa urvalet på antagning.se

3. Sökande blir kallad till att skriva en levnadsbeskrivning och uppsats

4. Genomförande av intervjuer

5. Sökande blir tilldelad ett meritvärde och urvalsresultat på antagning.se

Här hittar du mer information om ansökningsprocessen

Läs mer om skolan här


Kontakt till antagningen vid KI
E-post: antagning@ki.se 
Telefon: 08 524 862 50
Till deras hemsida



Tillbaka till alternativt urval


Annonser