Sök utbildning 👉

Söka stipendium? Allt om stipendier, stiftelser och studier

Ett stipendium innebär ett finansiellt stöd under studierna. Vi visar dig hur du hittar stipendier och vad du ska tänka på när du ansöker.

Studenter som håller armkrok

Känns det jobbigt och tidsödande att söka stipendium, samtidigt som ett finansiellt stöd skulle komma väl till pass? studentum.se skapar ordning och visar hur du hittar stipendier och vad du ska tänka på för att inte gå miste om alla möjligheter som finns.

Stipendier främjar ändamål

Ett stipendium är ett ekonomiskt bidrag som man ansöker om hos exempelvis stiftelser, föreningar, företag, banker eller branschorganisationer. Stipendierna är i regel skattefria men kan ibland räknas som lön beroende på villkor och kan då behöva beskattas. Stipendier som delas ut i utbildningssyfte är dock oftast fria från skatt.

Formulera ditt behov

Innan du börjar leta efter stipendier så är det viktigt att du verkligen tänker över vad du behöver ekonomiskt stöd till och om du tror att någon skulle vilja finansiera det. Vilken hjälp som behövs kan handla om allt från finansiering av kurslitteratur till hjälp med flygbiljett vid utlandsstudier eller stöd till omfattande forskningsprojekt.

Stipendier delas ut till såväl studenter och privatpersoner som till företag med avsikten att främja ett särskilt ändamål.

Det finns exempelvis:

  • stipendier för studier
  • stipendier för kultur
  • stipendier för vård
  • stipendier för idrott


Från hundra kronor och uppåt

Varje år delas miljardbelopp inom stipendier ut och varje enskilt stipendium ligger på allt från några hundralappar till miljontals kronor beroende på vad man söker för. Ofta ligger högskolestipendier på mellan 1 000 – 15 000 kronor men det varierar. Stipendier för utlandsstudier och högre studier är ofta ett högre belopp.

💡 Tips på stipendier att söka

Vi har listat 24 olika organisationer som delar ut stipendier för eftergymnasiala studier!

Ladda ner listan här

Sök flera stipendier samtidigt

Det finns alla möjliga stipendier att söka, också utomlands om du funderar på att studera utanför Sveriges gränser. Du behöver heller inte begränsa dig till en viss typ av stiftelse att söka från. Om du exempelvis är fotograf och ansöker om stipendium hos en stiftelse som stödjer kulturprojekt så kan du samtidigt söka stipendier genom din hemkommun, länsstyrelse, församling, skola och så vidare.

För att veta exakt vilka stipendier du kan söka kan du ta reda på själv genom böcker eller hemsidor i ämnet, eller genom att anlita en stipendiekonsult som tar fram dem åt dig. Nedan listar vi vad du bör kolla upp för att hitta rätt stipendium.

Stipendiekonsulter

För en smärre summa pengar kan du låta någon annan göra grovjobbet åt dig. Du uppger vad du vill söka stipendium för, vad du studerar och annat – och de plockar fram en lista med stipendier som passar in på dina behov och möjligheter. Sedan är det bara är att börja söka.

Kostnaden för en stipendiekonsult brukar ligga på några hundralappar.

Databaser och sajter på nätet

De flesta stiftelser och stipendier går att hitta gratis i databaser, det tar bara lite tid. Om du är registrerad på en skola så kan du oftast komma åt någon stipendiedatabas på det sättet. En del bibliotek erbjuder också det som en tjänst.

Du som vill frossa i stipendier och stiftelser på nätet bör besöka Svenska institutet, Riksidrottsförbundet och Länsstyrelsens söktjänster. Kommuner och församlingar delar också ut stipendier så undersök din hemkommuns hemsidor också.

Din skola

Studievägledare, studentkårer och lärare kan tipsa dig om stipendier anknutna till din utbildning. Om du vill söka stipendier för utlandsstudier så kan du även kolla med den arrangör eller institution du åker genom. Ibland kan de också tipsa dig om stipendier som finns att söka i det land du ska åka till. Glöm heller inte att gå in på skolans egen hemsida, där finns det ofta länkar till stiftelser knutna till skolan och deras utbildningar.

Böcker

Det finns böcker fullproppade med stipendier och stiftelser och vill du inte köpa böckerna så finns de ofta att låna på bibliotek. Några populära samlingar är: ”Stipendiehandboken”, ”Fonder och stipendier i Sverige”, ”Stora Fondboken” och ”Scholarships & Grants”.

Ambassader

Du som funderar på att söka stipendium inför dina utlandsstudier kan höra dig för hos den ambassad vars land du ska resa till. Ibland finns information om landets stipendier på ambassadens hemsida även om det inte alltid är så lätt att hitta.

Du kan också gå in på Sveriges ambassads hemsida i det land du ska resa till och se om där finns tips på möjliga stipendier för svenskar i utlandet.

Organisationer, myndigheter och företag

Inte bara stiftelser har rätt att dela ut stipendier. Exempelvis så delar organisationer som Sida, och liknande, ut flera olika typer av stipendier till studenter som ska skriva uppsats i ett annat land. Bortsett från stiftelser och organisationer kan du också kontakta föreningar, förbund, utbildningssamordnare, banker, försäkringskassan och liknande. 

Ta reda på vad ansökan ska innehålla

Beroende på varifrån du söker stipendium finns det olika krav som du måste uppfylla. Det är därför viktigt att ta reda på vad som gäller innan du skickar ansökan. Konkurrensen om stipendierna är hård och har du inte gjort en grundlig och korrekt ansökan så är dina chanser små. Det bästa är att ringa stipendiegivarna och fråga vad som gäller.

En ansökan ska oftast innehålla ett personligt brev, en meritförteckning, cv, referenser, bakgrunden till varför du söker, vad du ska använda pengarna till och hur mycket du önskar få. Läs mer om hur du skriver ett bra CV och personligt brev här!

Tänk på...

  • att börja i god tid!
  • att loppet inte är kört även om du redan har påbörjat ett projekt. Vissa stipendier kan sökas under tiden.
  • att söka efter stipendier som har anknytning till din skola, utbildning, studentnation med mera.
  • att söka efter stipendier som har anknytning till din födelseort eller nuvarande hemort, såsom län, kommun och församling.
  • att söka efter stipendier som har anknytning till ditt fackförbund, politiska parti eller idrottsutövning.

Länkar och tips:

  • ”Stipendiehandboken” av Lennart Elbe och Rune Nilsson
  • ”Fonder och Stipendier i Sverige” av förlaget Svensk Stipendieförmedling
  • ”Stora Fondboken” av förlaget Stöd och Stipendier
  • ”Scholarships & Grants” av förlaget Stöd och Stipendier
  • si.se, rf.se, cf.se, sida.se, sweamfo.se, axeljohnson.seglobalgrant.com

Hitta din utbildning här!

Artiklar inom Söka stipendium? Allt om stipendier, stiftelser och studier


Annonser